Skomakare

Yrket har tre inriktningar; reparation, nytillverkning och ortopedi.

Reparationsskomakare är den mest förekommande inriktningen och branschen arbetar aktivt med utbildnings och kompetensfrågor. Behovet av nya hantverkare inom yrket finns då ett antal skomakare närmar sig pensionsåldern. Ett ökat intresse från marknaden kan ses då alltfler i dag är beredda på att lägga betydande summor på märkes/kvalitetsskor och gärna också betalar för underhåll av dessa.

Nytillverkning: En skomakare som har sin specialisering i nytillverkning har ofta reparationsarbeten som bas i sin verksamhet.

Ortopedskomakare är ofta knutna till Landstingets ortopedavdelning och har då avtal med Landstinget att utföra arbeten nära knutna till vårdinsatser för människor som har behov av ortopediskt tillverkade skor.

Branschorganisation/förening/förbund:
Sveriges Skomakarmästarförbund – http://www.skomakare.com/

 


Lärlingar om utbildningen

 

”Utbildningsformen motsvarar vad jag önskat mig under hela skoltiden – förtroendet att själv regissera upplägget, efter hur jag behöver inför uppstart av egna verksamheten. Ett givande och tagande mellan elev och handledare, i bästa fall. Jag har introducerats för en ny värld i och med Hantverkslärlingsutbildningen. Fått tillgång till en ganska sluten bransch, och lärt mig ett nytt universellt språk: skor. Med kunskaper och verktyg skräddarsydda efter mina önskemål, praktik som genererat törsten efter mer teori och allt på en väg jag inte ser andra alternativ till. Jag rekommenderar verkligen den här utbildningen till dig som är målmedveten, initiativrik och gillar eget ansvar – eller bara har en naturlig fallenhet för handens arbete.”

Matilda Sandström, skomakarlärling

 


 

Dela detta inlägg