Möt lärlingen Ulrika Wahlman som gör sin utbildning inom Ädelmetallsmedsyrket hos guld- & silversmeden Eva Wistedt. I filmen berättar de om utbildningen sett från deras båda perspektiv som handledare och lärling.

Så här säger några Mästare och handledare om utbildningen

”- Jag har själv gått som lärling i mitt yrke och vet att det är det bästa alternativet för att lära sig hantverket. Lärlingen får rutin och genom att ständigt öva yrkets olika moment i det dagliga arbetet i en verklig yrkesmiljö – så får man kompetens i yrket!”
Zoologisk konservator Thomas Jönsson, Krokom

”- Det centrala med lärlingsutbildningen är att lärlingen lär sig yrket på plats – i vekligheten – och får mängdträning i yrkets alla moment och tekniker och där kompetensen överförs från skickliga, erfarna hantverkare till den nya generationen teaterskräddare i en unik arbetsmiljö.”
Kostymdesigner/teaterskräddare Inger Hallström Stinnerbom, Västanå Teater, Sunne

”- För att få en verklig helhetsbild av yrket är lärlingsutbildningen ” i skarpt läge” i ett företag ett utmärkt sätt att lära sig ett hantverksyrke. Dessutom har Stiftelsen Hantverk & Utbildning lyckats med en enkel rak dialog och minimal byråkrati med oss hantverkare – lite prat och mycket verkstad.”
Ortopedskomakare Henry Soomus, Lund

”- Formen för lärlingsutbildningen är förmodligen den mest ultimata. Lärlingen är i rätt miljö och får tillägna sig teori och praktik genom att arbeta tillsammans med mycket erfarna hantverkare – ett verklighetsförankrat lärande i nuet.”
Ulrika Lydahl, Kostymchef, Malmö Operan

“- Lärlingsutbildningen är perfekt eftersom lärlingen får en lång sammanhängande praktiktid i fält. Då får lärlingen också se helheten i yrket, mycket praktisk träning genom att ständigt öva alla moment och tekniker om och om igen ger trygghet och flyt i själva hantverket.”
Hovslagare Jörgen Gunnarsson, Edsvalla/Värmland

“Lärlingsutbildningen skapar nya möjligheter och fyller ett behov som ej tidigare varit tillgodosett. Eftersom utbildningen är under en begränsad period kan det vara bra att fokusera på baskunskaperna inom yrket. Jag vill också uppmana hantverkare med egna företag att passa på att ta in lärlingar. Det är varje företags ansvar att skaffa sig nya framtida medarbetare.”
Jan Thörner, fd ordförande Sveriges Hantverksråd

“Nu får fler möjlighet att uppfylla sina drömmar! Hantverksyrket är ett framtidsyrke där både handen och hjärnan är med. Utbildningen gör det möjligt att byta yrkesinriktning senare i livet och skapar kontakt med verkligheten på arbetsplatsen. Stiftelsen Hantverk & Utbildning i Leksand sköter administrationen, de är ett gott föredöme med gediget kunnande på området.”
Agneta Johansson, Tapetserarmästare i Jönköping

 

Se filmen om Hantverkslärling!

Dela detta inlägg