Lärling sökes till Guldsmedmästare/Juvelfattare i Tranås!

Publicerat:

En väg till yrket Guldsmed eller Juvelfattare är att gå som lärling hos en handledare som är yrkesverksam inom yrket och godkänd av oss på Hantverkslärling. Tomas Andreæ är Guldsmed och Juvelfattare som arbetar i sin verkstad i Tranås. Han har varit verksam sedan 1985 och har både Gesäll- och Mästarbrev. Här finns stor kunskap och lång erfarenhet som Tomas Andreæ vill dela med sig av till en lärling.

Är det du?

Hantverkslärling är en arbetsplatsförlagd Yrkeshögskoleutbildning som ger 500 Yh-poäng. Det innebär att utbildningen är 100 veckor, är studiemedelsberättigad och kan ske var som helst i Sverige.

Guldsmed och Juvelfattare är två av drygt 70 smala hantverksyrken som ingår i utbildningen. Nästa kursstart är den 26 augusti 2019.

Ansök nu!

All information om hur du ansöker hittar du via den här länken!

Dela detta inlägg

Skomakarlärling sökes!

Publicerat:

Davidsons Skomakeri i Uppsala söker en lärling som vill lära sig ett klassiskt hantverksyrke. Skomakare är Sveriges äldsta skråhantverk och även om efterfrågan på yrket minskat på senare år är vi långt ifrån utdöda eller överflödiga. Med en explosionsartad ökning av intresset för kvalitetsskor de senaste åren, verkar det som om det klassiska reparationsskomakeriet som kan serva randsydda kvalitetsskor, är på uppgång.

Skomakaryrket har tre inriktningar: Reparation, nytillverkning och ortopedi. Det vi erbjuder är en utbildning inom reparationsskomakeri.

Ola Sörensson gick lärling här, och har nu ett SM-silver och ett SM-brons i skoreparation. Han jobbar här som reparationsskomakare och verkstadschef.

Utbildningen är på 100 veckor, d.v.s. ca 2,5 år, och går genom Hantverkslärling i Leksand, men är förlagd här på Davidsons Skomakeri. Den är studiestödsfinansierad, vilket innebär att du har rätt till studielån och studiebidrag under tiden. Lärling är den utan tvekan bästa utbildningsformen för skomakaryrket. Du får lära dig yrket på riktiga skor och riktiga reparationer, och samlar på dig erfarenhet under hela utbildningen. När den är slutförd ska du kunna jobba som reparationsskomakare direkt.

Förhoppningen är att det ska bli anställning här på Davidsons Skomakeri efter utbildningen. Vi hoppas att du gärna jobbar här om möjligheten finns när du är färdig.

Under utbildningen jobbar du här på heltid och utför alla sysslor som behövs i butiken. Inlämningar och utlämningar av skor, försäljning av nya skor och tillbehör. I verkstan lär du dig hantverket under arbetets gång. Till en början får du öva på träningsskor och läder, men ganska snart får du jobba med riktiga reparationer, under vårt överinseende.

Du ska vara social och praktiskt lagd. Tycka att det är kul att stå i butiken och prata med kunder om kvalitetsskor och skovård. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av hantverket, men det är som sagts bra om du är praktiskt lagd. Du kan läsa mer om Davidsons Skomakeri på: https://www.davidsonsskomakeri.com/
Har du frågor om yrket eller lärlingsplatsen kontakta Marcus Davidson via mejl davidsonsskomakeri@gmail.com.

Mer information om Yh-utbildningen Hantverkslärlings upplägg och hur du ansöker hittar du via den här länken: https://www.hantverkslarling.se/om-utbildningen/

Dela detta inlägg

Hantverksfilmfestival i Leksand

Publicerat:

Välkommen till den första Hantverksfilmfestivalen i Leksand den 23 mars 2019 på Visir Bio i Leksand!

Vi arrangerar festivalen tillsammans med Leksands folkhögskola och Sätergläntan med projektstöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor. Vi kommer att visa programmet Real to Reel, 28 kortfilmer om och med hantverk, making och material i fokus, sammaställt av Crafts Council and Crafts i England.

Filmerna är uppdelade i två delar. Första delen visas kl. 13.00 och andra delen kl. 15.00. Filmvisningen är gratis, men du behöver boka din biobiljett. Det gör du enklast via den här länken!

Samma dag kan du träffa lärlingar inom olika hantverk som visare och berättar som sina arbeten och hur det är att utbilda sig genom vår Yrkeshögskoleutbildning Hantverkslärling. Du träffar dem i foajén på Visir Bio i samband med filmvisningarna. Dessutom är det Öppna Verkstäder på Leksands folkhögskola och Sätergläntan kl. 10.30-17.00.

Är du nyfiken och bor i Stockholm eller Borlänge? Det går en Gratisbuss fram och tillbaka över dagen. Plats på bussen bokar du via samma länk som biobiljetterna.

Mer information finns i evenemanget på Facebook som du hittar här!

Välkommen!

Dela detta inlägg

Amanda – timmermanslärling

Publicerat:

Foto: Amanda Nilsson

Amanda Nilsson är en av våra lärlingar. Hon utbildar sig till Timmerman. Tidningen Byggnadsarbetaren porträtterar henne och berättar om hennes slutprojekt, en bastu som hon bygger på sina föräldrars tomt i Tullinge.

– Jag vill testa att bygga ett hus från grunden och känna att jag kan hela processen, berättar Amanda. Jag vill testa att göra det i färskt virke, fortsätter hon. Det blir lite andra förutsättningar än att laga hus med torrt virke.  Jag gör allt med yxa, eftersom vi ute i yrkeslivet använder mycket maskiner.  Jag vill kunna jobba med handverktyg för att öva upp det.

Läs hela artikeln via den här länken.

Mer om yrket Timmerman kan du läsa här på hemsida via den här länken!

Dela detta inlägg