Musikinstrumentmakare

Som musikinstrumentmakare behöver du kunna hantera ett instrument.

Fiolbyggaren eller violinmakaren bygger fioler och besläktade instrument, bland annat violin, altfiol, gamba, cello och kontrabas. För att bli en duktig fiolbyggare behöver man också vara kunnig inom olika träslag.

Gitarrbyggaren En gitarrbyggare är i allmänhet specialiserad på antingen akustisk gitarr eller elgitarr.

Orgelbyggare bygger och renoverar piporglar. För att bli en duktig orgelbyggare behöver man också vara kunnig inom olika träslag.

Pianotillverkare/tekniker bygger och renoverar flyglar och pianon. Som pianotekniker ska man också kunna stämning, intonering och justering av piano och flyglar samt ha kunskaper om olika träslag.

Bleckblås/Träblåstillverkaren bygger blåsinstrument i mässing (brassinstrument-brass betyder mässing på engelska) eller trä, men även andra material förekommer. Exempel på bleckblåsinstrument är trumpet, althorn, tuba, kornett och på träblåsinstrument blockflöjt, piccolaflöjt, spilåpipa, klarinett och saxofon.

Slaginstrumentmakaren tillverkar trummor, xylon, pukor, marimba etc. Viktigt är kunskaper inom trä, metall och andra förekommande material.

Branschorganisation/förening/förbund:
Violinbyggarmästarna – http://www.violinbyggarmastarna.se/
Sveriges Gitarrbyggarmästare
Föreningen Svenskt Orgelbyggeri – http://www.orgel.nu
SPTF, Sveriges pianostämmare och teknikerförening – http://www.sptf.com/

 


Lärlingar om utbildningen

 

”För mig har den här formen av verksamhetsförlagd utbildning passat utmärkt. Jag har haft möjlighet att resonera med min handledare stor del av tiden samtidigt som jag skolats in i ett hantverksyrke på en verklig arbetsplats. Detta har varit väldigt betydelsefullt genom kundkontakter, repetition och kvalitetsgaranti på ett sätt som inte hade varit möjligt på exempelvis en skola.

Något som den här utbildningen har gett mig och som kan sammanfatta min utbildningstid är noggrannhet och en stolthet inför traditionen och yrket. Det är på sätt och vis där det både börjar och slutar och något som jag kommer att ta med mig men också vidareförmedla när det en dag blir aktuellt.”

Jakob Ainegren – fiolbyggarlärling

Läs om och se bilder på Jakob Ainegrens examensarbete via den här länken!

 

Dela detta inlägg